belelentkezés

Hírlevél

pic
  • Alexandra David-Néel

Alexandra David-Néel volt az elsõ európai, aki eljutott Lhaszába, a Tiltott Városba, és mindmáig õ az elsõ és egyetlen lámaasszony.

Élete igazi kalandregény. 1868-ban született Párizsban, eredeti neve Louise Eugenie Alexandrine Marie David. Életeleme az utazás, az idegen tájak felfedezése. Még csak tizenéves, amikor elõször Angliába, majd késõbb Svájcba és Spanyolorszába szökik; csak akkor táviratozik haza, mikor elfogy minden pénze, és így kénytelen hazatérni. 1890-ben Indiába utazik, ahol nagy hatással van rá a keleti filozófia és vallás. Tuniszban ismerkedik meg késõbbi férjével, Philippe Néel mérnökkel, akivel 1904-ben köt házasságot. 1911-ben (férje nélkül) újra Indiába utazik, ahol egy kolostorban él, a nyelvet tanulja, szent könyveket olvas és áttér a buddhista hitre. 1912-ben találkozik a tizenharmadik dalai lámával. 1914-tõl két éven át egy barlangban él, idejét a meditációnak szentelve. Társa egy fiatal szerzetes, Jongden láma, aki élete végéig vele marad, késõbb fiává fogadja. 1916-ban Tibetbe megy, ahol találkozik a pancsen lámával. Ezt nem nézik jó szemmel az angolok (Tibet ekkor angol fennhatóság alatt áll), és mivel a világháború miatt Európába sem jöhetnek, ezért Japánba utaznak. Innen Kínán át zarándoknak öltözve csaknem három éves vándorlás után érkeznek meg Lhaszába 1924-ben. Ezután visszatérnek Európába, férjétõl 1928-ban különválik, aki a válás után is támogatja anyagilag. A második világháborút követõen Digne-ben telepednek le, itt hal meg Jongden 1955-ben. David-Néel túléli fogadott fiát, és százéves korában, 1969-ben hal meg.

Alexandra David-Néel könyvek egész sorát írta kalandos utazásairól és szellemi fejlõdésérõl. Kiadónknál a következõ kötetek jelentek meg: Az öt bölcsesség lámája (1935), Fekete mágia-szerelmi mágia (1938), Utam Lhaszába (1927) A semmi hatalma

vissza