belelentkezés

Hírlevél

pic
  • Georges Simenon

George Simenon minden valószínűség szerint a legismertebb és legnépszerűbb belga író. Nevét a Maigret-krimik tették ismertté, holott emellett számos sikeres regényt és novellát írt.

 Georges Simenon 1903-ban született Liége-ben. Mindössze tizenhat éves, amikor munkát vállal a helyi lap szerkesztőségében. Egy évre rá jelenik meg elsõ műve G. Sim álnév alatt. 1922-ben Párizsba költözik, ahol számtalan novellát és regényt publikál több álnév alatt. 1928 és 1929 között Európa csatornáin hajózik, hogy késõbb a 30-as években bejárja a Földközi-tenger vidékét, majd világkörüli útra indul. A megszállás alatt az egyik legtöbbet foglalkoztatott író, akire éppen ezért rásütik a kollaboráns jelzõt. 1945-ben az Egyesült Államokba költözik, ahonnan csak 1955-ben tér vissza. Svájcban telepedik le, és itt is hal meg 1989-ben.

Simenon életműve hatalmas, több száz regény és novella alkotja. Ismertségét a Maigret-történetek hozták meg számára, holott több mint 400 regénye közül mindössze 73 szól Maigret nyomozásairól. Az elsõ könyve az 1931-es Pietr le Letton, az utolsó Maigret regény 1972-ben íródott. A Maigret-könyveken kívűl több száz művet írt, köztük a kiadónk által megjelentetett
A londoni férfi (1976) és a Monsieur Hire jegyessége (1933).

vissza